Buat jangan tak buat tapi kena sabarlah sikit. buat cookies tak sama dengan buat kek, 1 adunan mengambil masa yang lebih panjang jika dibandingkan dengan 1 adunan kek tanpa hiasan.
Ini resepesinya
Biskut Bunga Cina
400 gm tepung jagung 200 gm tepung ubi 250 gm pure creamy butter 330 gm susu creamer/pekat manis. hiasan Beberapa biji ceri merah
Cara: 1. Putar Butter seketika sehingga agak lembut & masukkan susu sebatikan. 2. Masukkan tepung jagung yg telah digoreng & diayak. 3. Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit sehingga adunan sesuai untuk dibentukkan. Nota: Kuantiti tepung ubi yang digunakan mungkin tidak sampai 200 gm jadi masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit, jika terlebih adunan agak sukar untuk dibentukkan.
4 comments:
Salam Kak Pah....cantik bangat nie...ni yg buat ana tak sabar nak buat ni....rasa cam nak ngap ja sekut ni...
Buat jangan tak buat tapi kena sabarlah sikit. buat cookies tak sama dengan buat kek, 1 adunan mengambil masa yang lebih panjang jika dibandingkan dengan 1 adunan kek tanpa hiasan.
Ini resepesinya
Biskut Bunga Cina
400 gm tepung jagung
200 gm tepung ubi
250 gm pure creamy butter
330 gm susu creamer/pekat manis.
hiasan
Beberapa biji ceri merah
Cara:
1. Putar Butter seketika sehingga agak lembut & masukkan susu sebatikan.
2. Masukkan tepung jagung yg telah digoreng & diayak.
3. Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit sehingga adunan sesuai untuk dibentukkan.
Nota:
Kuantiti tepung ubi yang digunakan mungkin tidak sampai 200 gm jadi masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit, jika terlebih adunan agak sukar untuk dibentukkan.
thanks kak pah....dok cari lama dah resipi ni,..nanti kalo jadi minta izin tepek kat fp ana boleh tak?...hehehehe kasi fofular blog kak pah...
ok no problem.
thanks.
Post a Comment